Cikkek és enciklopédiák

Kelp

Kelp

Kelp

A Kelp pozitív hatással van a cukorbetegségben szenvedő betegekre, mivel befolyásolja a vércukorszintjét (csökkenti a vércukorszintet), ami különösen előnyös a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő személyek számára.

Leírás

Kelp

Rövid leírás:

A kelp egy olyan tengeri moszat, amely gazdag tápanyagtartalommal rendelkezik, amely javítja egészségünket és még a betegség kialakulását is megakadályozza. A kelp az ázsiai ételek elkészítésének alapja számos ázsiai étteremben, mivel vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok természetes forrása. Valójában a tengerparton is megtalálhatjuk. Ez egy barna tengeri moszat, amely sekély, tápanyagban gazdag sós vízben növekszik az egész világon. Nátrium-alginátnak nevezett vegyületet állít elő, amelyet sűrítőként használnak számos ételben, beleértve a jégkrémet és a salátaönteteket. A kelpet nyersen, főzve, porként és étrend-kiegészítőkben is fogyaszthatjuk.

 

Az alga nagy mennyiségben tartalmaz:

  • Vasat,
  • mangánt,
  • magnéziumot,
  • rezet,
  • cinket,
  • riboflavint,
  • niacint,
  • tiamint,
  • A-, B12-, B6- és C-vitamint.

 

A B-vitaminok nagyon fontosak a sejtek anyagcseréjének normál folyamatához, amellett, hogy energiát nyújtanak a testnek. A moszat kalciumot is tartalmaz, amely fontos az erős csontok és az izomműködés normál működésének fenntartásához.

 

Felhasználási területek:

A gyulladást és a stresszt kulcsfontosságú tényezőknek tekintik, amelyek hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához. Az algák az étrendbe történő beépítése számos egészségügyi előnyt jelent, mivel az algák nagyon gazdag antioxidánsokban, köztük a karotinoidokban, a flavonoidokban és az alkaloidokban, amelyek segítik a betegségek megelőzését. Az oxidatív stressz szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Sok bizonyíték van arra, hogy a moszat képes harcolni krónikus betegségekkel, beleértve a rákot is. Az algák a fukoidánnak nevezett vegyületet tartalmaznak, amely megakadályozhatja a tüdőrák és a prosztata rák terjedését.

Az utóbbi években a kutatók megkíséreltek kapcsolatot találni a kelp moszat és a fogyás között. A kelp természetes rostot – alginátot tartalmaz, amely megakadályozhatja a zsír felszívódását a bélben.

A Kelp pozitív hatással van a cukorbetegségben szenvedő betegekre is, mivel befolyásolja a vércukorszintet (csökkenti a vércukorszintet), ami különösen előnyös a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő betegek számára.

 

Felhasználási javaslat:

A moszat többféle formában kapható. A tengeri moszat tartalmú étrend-kiegészítők beépítésén kívül a táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy étrendünk kiegyensúlyozott legyen sok zöldséggel, mind a szárazföldről, mind a tengerből. A kelp levesben vagy salátával is fogyasztható, de hozzáadható zöldséglevekhez is.

 

Mellékhatások:

A kelpnek nincsenek ismert mellékhatásai, de ha túl sok kelp fogyasztás esetén, a test túlzott jódkoncentrációját okozhatja. Ennek eredményeként a pajzsmirigy túlzottan stimulálódik, ami a test károsodását okozhatja. Mivel az algák a nehézfémeket, például az arzénet, kadmiumot és ólmot is felszívhatják a vízben, tanúsított étrend-kiegészítők használata ajánlott.

 

Ellenjavallatok:

A moszat nem ajánlott hyperthyreosisban szenvedő embereknek (hiperaktív pajzsmirigy).

 

Tudtad?

  • A kelp a sekély vízben növekszik, mert a napfénytől függ, amelyre nélkülözhetetlenül szüksége van a fotoszintézishez.
  • A tengeri sün nagy veszélyt jelent az algákra.
  • A kelpet samponok, fogkrémek és különféle ételek készítésére használják, például pudingok, salátaöntetek, sütemények, tejtermékek és fagyasztott ételek készítésére.
  • A kelp nagyon alacsony kalóriájú, valamint magas kalcium és K-vitamin tartalommal bír.
  • A kelpet célszerűen termesztik (a tengeri moszatok globális mezőgazdasági termelésének része).

 

Copyright © 2012 - 2024 | Be Healthy d.o.o.